Wednesday, July 18, 2012

Gogosi cu ciocolata


Gogosi cu ciocolata

Ingrediente:
1 kg faina alba,
2 oua,
100 g unt
500 ml lapte,
1 cub drojdie
200 gr zahar dupa gust,
sare,
crema de ciocolata,
zahar pudra,
ulei


Mod de preparare:

Se topeste zaharul si untul in lapte, fara a se fierbe. Laptele nu trebuie sa fie fierbinte pentru ca se opareste drojdia! Se pune o picatura de lapte pe mana, daca este fierbinte se lasa sa se raceasca pana ajunge la temperatura camerei.

Se pune drojdia in recipentul in care framanti aluatul (cam 5l sa aiba volumul, pentru a avea unde creste aluatul). Se adauga sarea si putin zahar (o lingura) si se freaca pana se obtine un lichid (nu dureaza mult).
Se adauga faina, ouale si laptele racit si se framanta cam 20 minute. Se pune restul de 50 gr unt si se mai framanta 3-5 min, pana se incorporeaza untul. Daca coca e prea moale se mai adauga faina, daca e prea tare se mai adauga lapte. Pentru gogosile cu ciocolata e de preferat sa fie totusi ceva mai tare, sa opuna ceva rezistenta la framantat.

Se lasa la crescut cam 30 min ( trebuie sa isi tripleze volumul).
Se unge planseta pentru coca cu putin ulei (daca nu aveti, masa e foarte buna). Se face un rulou din aluat pe care il tai bucati mici. Se fac bilute din aluatul taiat pe care le 'turtesti' cu sucitorul sau cu mana (dupa indemanare), ca sa ajunga la o grosime de cativa mm, nici prea gros, nici prea subtire pentru a nu se crapa cand pui crema de ciocolata.

In mijloc pui o lingurita de ciocolata, umezesti cu putina apa marginea si lipesti parte peste parte, avand grija sa lipesti foarte bine marginile.